Dezbatere CIIC 12 ianuarie 2021 – Bunăstarea tinerilor din ZMC

Prima dezbatere CIIC din 2021 are ca temă ”Bunăstarea tinerilor din Zona Metropolitană Cluj”.

Evenimentul urmărește creșterea conștientizării situației tinerilor în rândul factorilor de interes în mod general dar și în mod special în contextul pandemiei COVID-19. Totodată evenimentul urmărește implicarea factorilor de interes în asumarea acțiunii concrete pe baza priorităților definite în urma identificării decalajelor sistemice dintre nevoile tinerilor și oportunitățile deja existente.
LEAP, studiul interdisciplinar cu privire la evaluarea nevoilor și oportunităților tinerilor din Cluj-Napoca a fost realizat în perioada 27 ianuarie – 30 august 2020 și a folosit metodologia evaluării participative pentru a identifica nevoile, problemele și oportunitățile populației tinere (10-24 ani) din Zona Metropolitană Cluj.

„Vom prelua rezultatele cercetărilor realizate de consorțiul LEAP* în cadrul Planului Integrat de dezvoltare Urbană – SIDU. Cred că e important să extindem dialogul cu tinerii la nivelul zonei metropolitane și sper să constituim un grup de lucru cu reprezentanții tinerilor, care să sprijine realizarea unor politici publice eficiente și utile pentru tineri și care să stabilească planuri de acțiune anuale clare. Îi invit pe toți cei interesați să participe la dezbatere pentru a contribui la construirea unei viziuni pe 10 ani pentru tinerii din Cluj” a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul #CIIC.

„Profilul tânărului clujean” este o cercetare complementară, coordonată de Federația Tinerilor din Cluj – care va prezenta de asemenea datele rezultate, astfel încât dezbaterea să poată avea la bază toate datele cantitative și calitative colectate în orașul nostru pe tema nevoilor tinerilor.

Dezbaterea a fost transmisă pe paginile de Facebook ale Centrului de Inovare si Imaginație Civică precum și a Municipiului Cluj-Napoca și poate fi urmărită accesând link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/ciiccluj/videos/504196667228757

În cadrul dezbaterii, au mai fost subliniate următoarele idei de interes:
importanța abordării metropolitane – unul din principiile de bază ale SIDU, care vizează exportul urbanizării dinspre Cluj-Napoca către comunele din jur;
rolul de ”pilot” al Clujului – orașul devine un laborator de testare a soluțiilor inovatoare pentru dezvoltarea urbană pentru întreaga Europă;
importanța existenței unei strategii de tineret – puține orașe au o astfel de strategie. În contextul îmbătrânirii populației, Cluj-Napoca se află în top 3 cele mai tinere orașe din Europa.
stabilirea unui mecanism funcțional prin care toate organizațiile din zona de tineret să fie implicate direct și în etapa de implementare a proiectelor.

Galerie