Dezbatere CIIC – 14 iulie 2020 – SIDU 2021-2030 Clujul Verde (online)

„Clujul Verde” a fost tema celei de-a doua consultări publice privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Dezbaterea online a avut loc marți, 14 iulie 2020, sub umbrela Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) și a strâns laolaltă specialiști ai Băncii Mondiale (instituție partener în realizarea noii Strategii), profesori universitari, experți de mediu, arhitecți, dar și cetățeni dornici să se implice în procesul de încadrare al orașului pe direcția ce are la bază conceptul de calitate a vieții.

„Așa cum am mai spus, la Cluj-Napoca ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții din mai multe perspective. Calitatea vieții la Cluj-Napoca urmează directiva generală a Europei având la bază trei dimensiuni: verde, digitală și de reziliență. Dimensiunea verde e foarte importantă în Uniunea Europeană și cei care înțeleg acest lucru, de la cele mai mici comune până la cele mai mari comunități, vor avea șansa să aibă o calitate a vieții pe măsură. Sper că orașul nostru a înțeles definitiv acest lucru. Luăm de la șoferi și dăm la pietoni, plantăm arbori acolo unde nu au fost niciodată, vor mai fi multe lucruri care se vor mai face la Cluj în această direcție. De asemenea, viitorul mobilității se conturează prin transportul public, iar până în anul 2026 acesta va deveni 100% nepoluant, electric în oraș: astăzi deja jumătate din flota de transport a orașului este verde, nepoluantă. În acest sens, Primăria Cluj-Napoca introduce în circulație în continuare troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, dar și metrou și tren metropolitan”, a subliniat primarul Emil Boc la începutul dezbaterii.

„Capitolul destinat mediului este unul extrem de important în viitoarea Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030. Am demarat deja un amplu program de investiții în amenajarea de noi spații verzi: Clujul Verde. Prin acest program ne propunem să amenajăm peste 100 ha spații verzi noi, peste 100.000 noi arbori, montarea unor rețele de senzori și stații pentru măsurarea calității aerului, apei și solului, precum și realizarea unor culoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană Cluj, pe modelul malurilor Someșului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare locală în Primăria Cluj-Napoca.

În cadrul dezbaterii, au fost prezentate două studii cu privire la schimbările climatice și insulele de căldură urbană și analiza factorilor de mediu (aer, apă, sol) la nivelul Zonei Metropolitane Cluj-Napoca. Potrivit acestui ultim studiu, s-au conturat și câteva recomandări pentru îmbunătățirea colectării de informații privind poluarea aerului. Printre acestea se numără creșterea numărului de stații de monitorizare și analiza fezabilității utilizării unei rețele alternative de monitorizare in situ a calității aerului la nivelul municipiului Cluj-Napoca (de ex. model Helsinki), precum și achiziția unui laborator mobil pentru monitorizarea in situ a calității aerului.

În ceea ce privește studiul vizavi de schimbările climatice, s-a ajuns la concluzia că, în ultimele decenii, aerul respirabil a devenit mai sufocant (temperatura și cantitatea de vapori de apă cresc, în perioada caldă din an, iar la nivelul solului se poate vorbi de un climat mai cald și mai uscat – temperatura crește, dar nu și precipitațiile). Specialiștii au venit și cu un set de recomandări pentru mai buna adaptare la schimbările climatice: adaptarea lucrărilor de reabilitare termică la creșterea temperaturilor, mutând accentul pe mai buna aerisire a acestora în sezonul cald; implementarea unor sisteme de monitorizare a condițiilor meteo-climatice și în interiorul localităților, nu numai la Stația Meterologică Cluj-Napoca; pentru clădirile ce urmează a fi construite adoptarea unor soluții de tip „cool/green roofs” încă din stadiul de proiectare; utilizarea în amenajarea spațiilor verzi din interiorul orașelor a plantelor celor mai eficiente din punct de vedere al efectului de răcire (prin consultarea cu specialiști horticultori); adoptarea și îmbunătățirea mobilității urbane durabile pentru adaptare locală la schimbările climatice: creșterea/înființarea de parcuri auto electrice/hibride; creșterea rețelei de piste pentru biciclete/trotinete, utilizarea autobuzelor electrice preponderent pe liniile care traversează arealele cele mai calde, pentru evitarea supraîncălzirii prin emisia gazelor de eșapament; elaborarea unor ghiduri în construcții.

În final, Ovidiu Cîmpean a subliniat fapul că, pe termen mediu și lung, strategia Primăriei presupune amenajarea unui parc nou în fiecare cartier al orașului. Pentru cartierul Mărăști, de exemplu, se dorește îmbunătățirea spațiului public prin reamenajarea întregii zone centrale a cartierului, din spatele Bisericii Sfântul Petru până la podul Aurel Vlaicu și zona străzii Fabricii – aleea Bibliotecii. De asemenea, se caută soluții pentru un spațiu public de calitate, cu mobilitate sustenabilă și culoare pietonale în zona Dâmboviței – Expo Transilvania.

„Mulțumesc tututor pentru calitatea dezbaterii și a intervențiilor și vă asigur de seriozitatea echipei noastre ca toate cele inventariate și spuse să fie transferate într-un document strategic și apoi implementate. Multe dintre ele se pliază pe direcțiile strategice deja stabilite, dar ne-ați deschis câteva piste de lucru pe care cu siguranță le vom analiza. Acesta este Clujul și sunt mândru de el”, a declarat primarul Emil Boc la finalul dezbaterii.

Toate studiile prezentate în cadrul dezbaterii pot fi consultate mai jos:
1) Prezentare Clujul Verde – Ovidiu Cimpean, coordonator CIIC
2) Prezentare SIDU – dimensiunea verde – Marcel Ionescu-Heroiu, Banca Mondială
3) Prezentare Analiza stării factorilor de mediu in ZMC – Nicolae Ajtai, Octavian Liviu Muntean, Horatiu Ioan Stefănie
4) Schimbările climatice și insulelede căldură urbană la nivelul Zonei Metropolitane Cluj-Napoca – Adina Croitoru
5) Prezentare regenerare urbană Clujul Verde – arhitect Octav Olănescu

Dezbaterea integrală poate fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, accesând link-ul de mai jos:
https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania/videos/722268018349923

Galerie