Dezbatere CIIC – 21 iulie 2020 – Concept de amenajare pădure-parc Făget (online)

Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) continuă seria de consultări publice și invită persoanele interesate să participe la o nouă dezbatere online.

Astfel, marți, 21 iulie 2020, începând cu ora 17:00, a avut loc dezbaterea publică cu tema „Concept de amenajare Pădurea Făget”. În cadrul unui proiect european, experți în amenajarea pădurilor urbane au prezentat o serie de propuneri de intervenții minimale și în respect cu spațiul verde, care permit amenajarea unui amplasament restrâns din pădurea aflată în imediata proximitate a Clujului în scopul creșterii calității acestuia ca loc de petrecere a timpului liber.

O porțiune din pădurea Făget va fi transformată într-o pădure-parc, un concept relativ nou în România.
Pădurile-parc se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management forestier îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.
Primăria Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj fac parte dintr-un consorțiu de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina.

„Acest proiect este finanţat prin fonduri europene, prin programul #Interreg. Au fost deja câteva grupuri de lucru, la care au participat reprezentanţi ai #UBB, de la Facultatea de Mediu, #arhitecţi, dar şi reprezentanţi ai #societățiicivile. Proiectul este în parteneriat cu oraşe importante de la nivel european, unde se discută acest tip de amenajări în pădurile din zonele urbane, oraşe precum Budapesta, Viena, Zabgreb, Belgrad etc”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca şi coordonatorul CIIC.

Dezbaterea a fost organizată online, prin intermediul platformei ZOOM, a fost transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Și poate fi urmărită accesând link-ul următor:
https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania/videos/661001617815767

Prezentările din cadrul întâlnirii CIIC pot fi consultate mai jos:

1) Evaluarea serviciilor ecosistemice în pădurea Făget
2) Prezentare proiect URB4DAN
3) Pădure-parc Făget faza 1
4) Pădure-parc Făget faza 2

Galerie