Dezbatere CIIC – 25 mai 2022 – Culoar mobilitate Nord

𝗖𝘂𝗹𝗼𝗮𝗿 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗡𝗼𝗿𝗱 – 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 fanion 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻𝗮̆

În 25 mai 2022, a avut loc dezbaterea #CIIC cu tema „Culoar Mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”.

Culoarul de Nord este un proiect extrem de important prevăzut în PMUD și în Planul Urbanistic General. Acesta va reprezenta o alternativă la axa Est – Vest, utilizând culoarul căii ferate și va face legătura între câteva zone importante din oraș: Piața Gării, zona Parcului Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona Ira – Expo Transilvania. Proiectul va deservi dezvoltarea urbanistică a vechii platforme industriale și se va corela cu proiectele de mobilitate durabilă pregătite de municipalitate.
Conceptul de amenajare arhitecturală și urbanistică a fost prezentat în cadrul dezbaterii de către specialiștii de la Mossfern și NV Construct și poate fi consultat în detaliu pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată Centrului de Inovare și Imaginație Civică, accesând următorul link:

Proiectul de regenerare a zonei prevede obiective importante care vor contribui la creșterea calității spațiului urban:
Modernizarea intersecțiilor și
amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii după conceptul walkable city;
Plantarea de aliniamente de arbori, creșterea suprafeței verzi;
Modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare;
Instalarea unui sistem de management al traficului;
Amenajări dedicate funcțiunilor urbane pe categorii de trafic;
Amenajare piste de biciclete, creșterea mobilității sustenabile;
Spații pietonale ample.

Noul bulevard se va întinde de la viitor pod Oașului-Răsăritului, pe traseul Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira, pe o lungime de aproximativ 4 kilometri.

„Cetățenii să-și imagineze că pe acest culoar de nord, pornind de la noul pod Răsăritului, care va fi gata anul viitor, până la podul Ira, practic vom avea un nou bulevard cu patru benzi, care va decongestiona tot ceea ce avem astăzi pe această axă est-vest. Acest proiect reprezintă un canal alternativ de mobilitate și va contribui la ceea ce înseamnă dezvoltarea și modernizarea Clujului”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, la începutul dezbaterii.

„Chiar dacă discutăm doar de 4 kilometri, este un proiect complex pentru că avem foarte multe tipuri de situații: zeci de intersecții, treceri la nivel de cale ferată, sensuri giratorii. Nu este vorba doar o simplă stradă, ci de un culoar de mobilitate care are nevoie de multe studii pentru a vedea exact cum vor fi influențate zonele adiacente”, a subliniat și viceprimarul Dan Ștefan Tarcea.

„Este un proiect fanion pentru mobilitatea urbană, care străbate jumătate din oraș, la nord, și care este prevăzut atât în Planul Urbanistic General, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Culoarul de nord se va conecta cu toate proiectele majore de mobilitate propuse de municipalitate”, a explicat Ovidiu Cimpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.
Dezbaterea poate fi urmărită aici:
https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania/videos/844477610276765

Galerie