Dezbatere CIIC – 28 iulie 2020 – Concept de amenajare oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu (online)

„Concept de amenajare oraș pentru pietoni în zona cartierului Grigorescu” a fost tema celei de-a patra dezbateri publice online organizată în luna iulie de către Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).
Această dezbatere a avut loc marți, 28 iulie 2020 și a încheiat seria de consultări publice din luna iulie în cadrul cărora reprezentanți ai administrației publice, alături de experți în diverse domenii și cetățeni au discutat despre viitorul orașului în încercarea de a-l pregăti pentru nevoile locuitorilor pe un orizont de timp mai larg, 2021- 2030.

În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca a demarat ample proiecte de reamenajare urbană în diverse zone din centrul municipiului, proiecte bazate pe principiile „oraș pentru pietoni” („walkable city”) și „green city”. Pe termen mediu și lung, prin programul de investiții „oraș pentru pietoni” („walkable city”), Primăria și-a propus ca astfel de proiecte să ajungă treptat în toate cartierele orașului.
Un prim exemplu de succes este reamenajarea străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă ”smart” din România. În cadrul dezbaterii din 28 iulie s-a discutat despre o zonă a cartierului Grigorescu, care va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative. Dezbaterea a fost urmărită live de peste 200 de persoane și a trezit un interes crescut al locuitorilor din zonă, care au luat cuvântul și au cerut detalii cu privire la conceptul de amenajare propus.

Dezbaterea de marți, 28 iulie 2020, a fost organizată online, prin intermediul platformei ZOOM și transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, putând fi urmărită accesând link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania/videos/736505763841999

Proiectul privind creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona cartierului Grigorescu a fost realizat de o echipă de arhitecți din cadrul Planwerk și vizează un spațiu în suprafață de 35.000 mp cuprins între P-ța 14 iulie, str. Garibaldi, str. S.Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, Str. G. Enescu. Conceptul de amenajare are în vedere ca spațiile publice din cartier să fie accesibile pentru toti utilizatorii, atractive și sigure.
Conceptul unitar propus pentru întreaga zonă studiată, dar și detaliile de amenajare gândite pentru fiecare stradă în parte sunt detaliate în proiectul de mai jos ”Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: P-ța 14 iulie, str. Garibaldi, str. S.Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, Str. G. Enescu ” 

Galerie