Eurocities

Eurocities este o rețea europeană din care Cluj-Napoca face parte, alături de peste 200 de orașe din 38 de țări. Scopul organizației este de a crea procese colaborative între orașele membre, oferind platforma necesară pentru ca reprezentanții locali să facă schimb de experiențe și bune practici.

În anul 2024, Cluj-Napoca va fi Capitala Europeană a Administrației publice. Conferința anuală a orașelor Eurocities va avea loc în orașul nostru în 2024, pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est. Organizarea acestui eveniment a fost obținută în urma unei candidaturi selectate de un juriu internațional.
În cadrul Brussels Urban Summit 2023 – eveniment internațional ce a reunit participanți din peste 120 de orașe – Cluj-Napoca a fost anunțat oficial ca oraș gazdă al Conferinței Anuale Eurocities din 2024.

În 28 februarie, a avut loc o dezbatere legată de viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene. Evenimentul a fost organizat sub egida Centrului de Inovare si Imaginatie Civica și a rețelei Eurocities, din care orașul Cluj-Napoca face parte.
În cadrul campaniei „Cities4Europe – Europe4Citizens”, care s-a derulat în perioada mai 2018 – martie 2019 s-au organizat astfel de dezbateri în 20 de orașe membre ale EUROCITIES: Amsterdam, Braga, Ghent, Dijon, Glasgow, Hamburg, Lille, Lublin, Lyon, Mannheim, Milano, Munich, Nantes, Oulu, Strasburg, Stuttgart, Terrassa, Torino and Utrecht.

Aceste propuneri, alături de cele oferite de cetățenii europeni din alte 20 de orașe din țările membre au fost prezentate Comisiei Europene în 20-21 Martie 2019, în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles de către Eurocities numit ”Second Mayors Summit on the future of Europe” și au reprezentat opiniile de la nivel local ale cetățenilor Uniunii.

https://eurocities.eu/latest/eurocities-cities4europe-campaign-continues-to-deliver-positive-results/

Mai multe informații despre această rețea europeană:
https://eurocities.eu/