Virtual workshop on sustainable mobility – 4 iunie 2020

Prima întâlnire online a Centrului de Inovare și Imaginație Civică – webinar al grupului de ”mobilitate urbană sustenabilă” coordonat de Cluj-Napoca în cadrul rețelei europene City Science Initiative

Joi, 4 iunie 2020, între 14:30-16:00 a avut loc conferința online a orașelor europene membre ale inițiativei City Science Initiative (CSI), eveniment organizat de Cluj- Napoca, orașul coordonator al grupului tematic pe mobilitate urbană sustenabilă din cadrul acestei inițiative europene, în parteneriat cu Joint Research Center – Comisia Europeană.

City Science Intiative (CSI) este o inițiativă a Comisiei Europene coordonată de Joint Research Center. Prin aceasta orașele pot să găsească împreună soluții pentru următoarele teme, fiecare dintre teme fiind atribuite unui oraș coordonator: ”calitatea aerului” – Paris, ”economia circulară” – Hamburg, ”sănătatea mintală” – Salonic, ”tehnologia și orașul” – Reggio Emilia și ”mobilitatea urbană sustenabilă” – Cluj-Napoca. Rețeaua reunește profesioniști care lucrează la interfața dintre politicile orașului și cercetare (reprezentanți ai administrației publice, ai Comisiei Europene, ai mediului universitar, city science officers etc).

Orașelor, experților și reprezentanților Comisiei Europene li se oferă oportunitatea de a-și consolida cooperarea și de a regândi modalitățile prin care știința și cercetarea pot ajuta la abordarea provocărilor urbane și la dezvoltarea unei abordări integrate pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi.

Astfel, în cadrul webinarului, Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubliana (Slovenia), Londra (Marea Britanie) alături de Cluj-Napoca, au prezentat celor interesați contextul specific și modalitățile de a rezolva problemele urbane, utilizând instrumente de dezvoltare moderne și incluzive, precum folosirea științei și a seturilor de date deschise sau a inovațiilor în domeniul soluțiilor de mobilitate sustenabilă, prin organizarea de sesiuni de co-creere și consultare cu cetățenii și cu experții din comunitate.

”Cluj-Napoca a devenit parte a rețelei europene City Science Initiative – la începutul anului 2019, ca un pas natural în procesul Clujului de a învăța și prelua cele mai inovative abordări pentru dezvoltarea orașului. În cadrul inițiativei suntem oraș-coordonator pe tema mobilității urbane sustenabile. Alături de alte orașe europene, printre care Amsterdam, Paris, Viena, Barcelona, Copenhaga, Stockholm, Atena, Rotterdam, Marseille, Praga, Sofia, Salonic, Hamburg și Reggio Emilia – căutăm soluții comune, în familia europeană”, a explicat primarul Emil Boc.

”Clujul se confruntă cu dificultăți de mobilitate similare cu ale altor orașe de la nivel european. Prin rețeaua City Science Initiative încercăm să găsim soluții utilizând parteneriatul strategic dintre administrația locală, cercetători și mediul universitar în general. La Cluj, avem exemple concrete prin care relația strânsă dintre universități și administrație a dus la implementarea unor proiecte de succes, care au devenit modele la nivel național”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Webinarul a fost structurat în jurul a 3 întrebări propuse spre discuție pe tema mobilității urbane sustenabile:
1. Metode și instrumente eficiente pentru a stimula schimbarea modurilor de transport urban către soluții sustenabile;
2. Implicarea cetățenilor în mobilitatea urbană durabilă prin cultură și inovare;
3. Instrumente digitale care pot face mobilitatea urbană mai eficientă, mai sustenabilă.

Acest workshop a avut ca scop întărirea cooperării între orașele din consorțiul CSI și de a face schimb de bune practici care pot fi luate ca model și adaptate la specificul orașului nostru.

La workshop au participat actori cheie din ecosistemul european (Joint Research Center, DG MOVE, EASME, CIVITAS, Eltis, EIT Urban Mobility etc), local (FSPAC, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnică, Facultatea de Sociologie, OAR-T, Centrul pentru Știința Datelor, Facultatea de Georgrafie etc), precum și de la nivel central – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Această întâlnire, fiind o sesiune de schimb de cunoștințe a servit și ca o oportunitate colectivă de a reflecta modul în care este abordată mobilitatea urbană post COVID-19.

Având în vedere participarea internațională în cadrul webinarului, limba de comunicare pe durata acestuia a fost limba engleză, iar workshopul poate fi vizionat la link-ul de mai jos:
https://www.facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania/videos/279516160120960

Galerie